Zastakljivanje terasa

Početna / Blog / Zastakljivanje terasa

Jedno od pitanja koje izaziva polemiku među stručnjacima u svetu dizajna enterijera jeste da li treba zatvoriti terasu i ako da, na koji način to uraditi tako da se ne izgubiti prvobitni koncept. 

Da li će se neko odlučiti na zastakljivanje terasa ili ne zavisi od nekoliko faktora. Neki se odlučuju na ovaj korak zato što žive u blizini prometnih ulica ili im je stan izložen jakim udarcima vetra. Kako bi smanjili buku ili zaštitili od vetra oni se odlučuju za zastakljivanje. Drugi zatvaraju terase iz praktičnih razloga kako bi dobili na prostoru. Ono što je problem jeste što se to često radi na svoju ruku bez konsultacije sa stručnjacima.

Kako biste sačuvali prvobitni izgled objekta i sprečili nus pojave valjalo bi da se posavetujete sa onima koji su stručni u tome. Zastakljivanje terase ukoliko se radi planski može poboljšati izgled vašeg objekta ne samo u estetskom smislu već i po pitanju energetske efikasnosti. 

Zastakljivanje terasa na nekoliko različitih načina 

Zastakljivanje terase se može uraditi na nekoliko načina. Jedan od načina jeste aluminijumskim prozorima koji imaju šarke i mehanizam koji je poznat kao mehanizam na kip koji uglavnom ima dvoslojno vakum staklo. Malo bolja varijanta jeste ugradnjom PVC prozora jer je izolacija bolja, dok su mehanizam i staklo isti. U poslednjih nekoliko godina, razvojem tehnologije sve su popularniji klizeći sistemi. Jedan razloga nalazi se u njihovoj praktičnoj primeni. Ovi sistemi funkcionišu tako da postoji gornji profil koji je zapravo nosač stakla i donji po kome klize stakleni paneli. Mehanizam funkcioniše tako što se paneli ređaju u nizu, naleži jedni na druge. Na ovaj način terasa zadržava prvobitni izgled. Druga prednost jeste njihovo održavanje. Loša strana jeste slabo dihtovanje. 

Zatvorite terasu kaljenim staklom 

Ono što je jako važno jeste da terasa ne izgubi svoju prvobitnu namenu i svrhu. Zato je najbolje da je zatvorite tako da u svakom trenutku možete i da je opet otvorite. U tome vam može pomoći kaljeno staklo. Aluminijum je po horizontali, dok su dva stakla spojena vertikalno i to providnim profilom te se vizuelno ne vidi razlika između otvorene i zatvorene terase. 


Staklo je u poslednjih nekoliko godina postalo sve traženiji materijal. Oduvek je nosilo sa sobom dozu gracioznosti i luksuza. Terase koje su zatvorene staklom posebno se izdvajaju te ih svako primeti. Zastakljene terase su se ranije vezivale samo za kuće, ali je sve više stanara stambenih zgrada koji se odlučuju na ovaj korak. Posebno oni koji žive na višim spratovima gde je izloženost vetru povećana. Naravno, i ovde se savetuju konsultacije sa stručnjacima jer treba voditi računa da se ne naruši koncept cele zgrade. Tu treba voditi računa i kako se to zastakljivanje radi zato te poslove treba prepustiti onima koji se u to razumeju. 

Pretvorite terasu u kutak za uživanje 

Jednom kada ste terasu zatvorili možete se posvetiti njenom uređenju shodno dimenzijama i potrebama. S obzirom na to da je to jedna od prostorija koja propušta najviše svetlosti ili bi trebalo da je tako iskoristite to i napravite od nje mali kutak za uživanje u kome možete uživati i zimi kada je ogradite. Ubacite jednu foteljicu ili dvosed, dodajte lampicu i udobne jastuke i već ste dobili prostoriju koja odiše udobnošću. 

Terase se sve više pretvaraju i u kafiće jednom kada se zatvore. Tako se ubacuju mini stolovi, stolice, svetiljke i posteri koji se lepe na zidovima. Tu je obavezno i neka biljka kako bi se približio duh prirode. Zato mnoge terase danas liče na mali ušuškan dom. 

Ima i onih koji svoju terasu koriste isključivo za ostavu ili drugi špajz gde ostavljaju zimnicu i hranu. Drugi je koriste za letnju kuhinju kako ne bi dimili ostatak prostorije stalnim kuvanjem zanimljivih jela. 

Zastakljivanje terasa u kafićima i poslovnim objektima

Trend zastakljivanja terasa ne vezuje se nužno za stambene objekte već se širi i na poslovne prostorije i uslužne objekte. Vlasnici kafića to čine kako bi dobili na prostoru a samim tim i imali gde da prime i nove goste, posebno zimi. Kada je reč o poslovnim prostorima i kancelarijama tu se više ide na estetiku i privlačenje klijenata. Zatvaranje terase staklom šalje poruku luksuza ali i stila. Estetika danas igra važnu ulogu i u poslovnom svetu.

Novi zatvoreni prostor koji sada već podseća na „kutiju“ treba da ostane jedinstvena celina koja se utapa u već postojeći prostor. Zato je važno da sledite savete stručnjaka i pridržavate se svega onog što ste rekli. 

Šta na kraju dobijate ovim potezom? Dobijate novi prostor koji možete iskoristiti kako leti tako i zimi, pri čemu je prostor zaštićen od buke, padavina i drugih vremenskih nepogoda. A ne treba zaboraviti i da se vrednost objekta dodatno povećava.