Uređenje stambenog prostora

Početna / Blog / Uređenje stambenog prostora

Svaki čovek ima svoje omiljeno jelo, omiljenu klupu u parku, omiljenu pesmu i omiljeni kafić. Sve te stvari i mesta omiljene su nam zbog uspomena, zbog lepo provdenih dana na istima ili uz iste. Isto tako, mnogi od nas imaju svoju omiljenu sobu unutar doma. Bilo da je reč o spavaćoj sobi, dnevnom boravku ili terasi, zbog topline, udobnosti i načina uređenja tog prostora osećaju se ispunjeno, motivisano ili prosto kao „svoji na svome“.

Bez obzira da li živite sami, sa partnerom ili čitavom porodicom, stambeni prostor treba da bude uređen tako da se osećate prijatno i lepo u istom. Međutim, ukoliko vaš dom krase i drugi članovi porodice, svakako treba da vam bude cilj da je stan uređen po ukusu i merama svih vas. Nekada je jako teško steći kompromis, ali iznošenjem mišljenja svih ukućana dobijaju se razne ideje koje se mogu sjajno iskombinovati i stvoriti sasvim novi pravac uređenja. Čak i da ste pristalica određenih stilova, modernog, retro ili klasičnog, kombinovanjem dva-tri stila dobićete unikatnu notu koja će oformiti lični duh vašeg domaćinstva.

Naravno, prednost je ako svako od ukućana ima svoju sobu na čijim zidovima i sa nameštajem i dekoracijom može maksimalno da ispolji svoje želje i ličnost. Koji god da je slučaj, jedno je sigurno, a to je da je staklo materijal koji se perfektno uklapa u bilo koji stil uređenja. Upotreba stakla odavno je prestala da se ograničava na potrebe enterijera. Staklene ograde za terase ispunjavaju estetsku, funkcionalnu i bezbednostnu potrebu. Ove ograde se uglavnom izrađuju od kaljenog stakla koje se dobija zagrevanjem regularnog stakla na temperaturi od oko 650 stepeni, a potom se podleže brzom hlađenju. Zbog svog načina nastanka, kaljeno staklo ima i do 5 puta veću otpornost na temperature i mehanička oštećenja u odnosu na obično staklo. Cilj upotrebe kaljenog stakal jeste povećanje trajnosti konstrukcije, kao i izdržljivosti na potencijalna oštećenja. Zbog toga su staklene ograde i više nego sigurne za montiranje i upotrebu.

Naravno, staklene ograde možete staviti i kao zamenu za gelender. Staklene ograde za stepenice idealan su način da ulepšate i otvorite deo kuće kojem se večito najmanje pažnje posveti. Kaljeno staklo se ne može rezati nakon procesa kaljenja, već se rezanje, sečenje mora vršiti pre samog procesa. Stoga, ograde se izrađuju po vašim merama i samim tim ste sigurni da ćete dobiti tačno ono što ste zamislili. Još jedna prednost kaljenog stakla jeste ta što možete birati da li će ono biti providno, bojeno, matirano ili gravirano po motivu. Staklo deluje kao jednostavna komponenta, ali ovim varijantama uvek možete dodatno doprineti dizajnu svog doma.

Međutim, nedovoljno primenjeno, možda čak i potcenjeno, u uređenju stambenih prostora na našim prostorima, definitivno su staklene pregrade i vrata. U poslovnim jedinicama, kao i u ugostiteljskim objektima, ovaj način uređenja uzeo je maha. Međutim, stambene jedinice u većini slučajeva su i dalje nepoverljive prema ovoj neverovatnoj inovaciji. Staklene pregrade i vrata su dobar izbor za razdvajanje prostorija. Pre svega su vrlo funkcionalne, lako se održavaju i estetski su vrlo elegantne. Staklena vrata mogu biti klizna, sa šarkama ili sa podnim automatima. Svi okovi su najvišeg kvaliteta i ispunjavaju sve zahteve, kako sigurnosne, tako i estetske. Klizna staklena vrata su odlično rešenje ukoliko imate manji prostor. Ova vrata štede prostor i izgledaju otmeno. Ukoliko želite da sačuvate intimu, staklo može biti u određenoj boji, matirano ili sa šarom. Automati za vrata služi za lakše i sigurnije zatvaranje vrata, pa im je samim tim i dugotrajnost zagarantovana. Sistem staklenih vrata se fiksiraju na vrlo profesionalan način, tako da je bezbednost podignuta na visok nivo.

Staklo je jedinstveni, jednostavni materijal, koji pravim rukovanjem postaje glavno sredstvo pomoću kojeg vaš dom dobija na eleganciji i otmenosti. Veoma je lako za kombinovanje sa drugim materijallima i nenametljivo je. Njegova svojstvenost se ogleda u tome što ističe lepotu čitave prostorije svojom prozirnošću i čistoćom.