Staklene ograde za stepenište

Početna / Blog / Staklene ograde za stepenište

Postoje određeni elementi u našem enterijeru koji se prilikom renoviranja ili adaptacije prostora posto ostave na margini. Ne zato što su nebitni, jer svaki element jeste važan i pomaže da se dobije krajnja celina, već zato što su na prvom mestu uvek oni krupniji detalji poput glomaznih komada nameštaja ili samih prostorija. Dnevne sobe, kuhinje i kupatilo jesu uvek među prioritetima jer važe za najvažnije prostorije u kući. Međutim, detalji su važni, na šta oduvek upozoravaju i sami dizajneri enterijera. 

Ukoliko živite u kući ili u stanu na nivou, stepenice su svakako jedan od neizbežnih i važnih elemenata vašeg doma.  Sama dekoracija i sređivanje stepeništa danas je već uzdignuto na jedan viši nivo i predstavlja priču per se. 

Od klavira do stepeništa sa pločicama

Tako se u poslednjih nekoliko godina izdovjilo se nekoliko različitih trendova kada je reč o dizajnu stepenica. Vodopad stepenice gde se boje slivaju niz njih spada u modernije i odvažnije ideje. Potom su tu klavir stepenice gde je svaki stepenik obojen kao jedna dirka klavira. U okviru toga imate i takozvane stepenice klavit u skandinavskom stilu. Školsa tabla stepenicama koja je namenjena svima koji imaju decu gde se svaka stepenica boji kredom. 

Među trendovima koji su se posebno izdvojili jeste i postavljanje pločica. Razloga je nekoliko. Prvo, to je lako i jednostavno za održavanje. Drugo, trajnost je velika te će gazišta kojima pokrivate stepeništa biti u funkciji generacijama. Tu vam se otvara čitava paleta materijala, od sjajnih do mat podloga. 

Ograda kao prateći deo stepeništa

Osnovni i sastavni deo stepeništa jeste ograda čije je osnovna uloga da pruže stabilnsot i oslonac prilikom kretanja. Ograde i materijali od kojih se one prave prilagođavaju trendovima u svetu dizajna. Stepeništa su nekada bila isključivo drvena, te se podrazumevalo da će i grade biti od istog materijala. 

Vremenom se to menjalo pa su i ograde počele da se prave od različitih materijala koji nisu nužno od istog onog od kojeg je pravljeno i samo stepenište. Često se kombinuju drvene stepenice i metalna ograda, ali to ne znači da je i nužno pravilo. Ograde za stepenište takođe mogu imati ram, ali ne, što opet zavisi isključivo od vas i vašeg stila, ali i ostatka enterijera. Ograde sa ramovima se vezuju za enterijer velika kuća i odaju neku dozu elegancije ali i aristokratije. Ramovi mogu biti od metala, čelika ili bronze.

Staklene ograde za stepenište

Ono što je postalo trend u poslednjih nekoliko godina jesu staklne ograde za stepenište za kojim postoji veliko interesovanje. Simbol elegancije i luksuza, učinilo je da staklo odavno dobije status noblesa među materijalima. 

Jedan od razloga zbog čega se sve više ljudi odlučuje da ih uzme jeste njihova funkcionalnost ali i lakoća održavanja. Tako se staklene ograde za stepenište mogu videti u kućama, stambenim zgradama ali i u poslovnim prostorima. Druga prednost jeste što se ovaj tip ograde sklapa jako brzo ali ako, što štedi vreme, ali i novac.

Njihov način montaže varira tako da postoji nekoliko sistema ugradnje od nasadnih, usadnih do straničnih. Prilikom odabira adekvatnog sistema vodite računa, iako nekoliko faktora utiče na izbor, jedan od svakako najvažnijih jeste i mesto na kome će ugrađivati.

Staklene ograde u poslovnim objektima

Ukoliko imate ogroman poslovni prostor a želite da pošaljete poruku ozbiljnosti i posvećenosti poslu, staklene ograde za stepenište su pravi izbor za vas. Pored toga što će vašem prostoru pružiti notu sofisticiranosti, funkcionalno je jer se lako održava. Staklene ograde za stepenište svoje mesto našle su i u uslužnim objektima poput restorana ili kafića, koji su veći i nalaze se na dva sprata. 

Bez obzira da lib irate za dom ili poslovni prostor, sa staklenim ogradama za stepenište nećete pogrešiti. Staklene ograde – za profesionalizam i eleganciju.