Staklene ograde na terasi

Početna / Blog / Staklene ograde na terasi

Staklene ograde na terasi

Terase su poput posebnog dela kuće ili stana koji vam omogućava da nenapuštajući udobnost svog doma uživate u spoljašnjem svetu. Onima koji žive u zgradama terasa predstavlja ekskluzivnu zamenu dvorišta, a drugima može biti poseban dodatak celokupnom prizoru.

Imali dvorište ili ne, živeli na prvom spratu ili desetom, terasu ćete zavoleti u bilo kom slučaju. Samo razmislite koliko puta ste popili prvu jutarnju kafu gledajući svitanje sa vaše terase. Koliko ste knjiga pročitali, obavili telefonskih razgovora na terasi, ili prosto izašli na nju zarad malo svežeg vazduha. Boravak na terasi nam pruža drugačiji osećaj u odnosu na ostatak doma jer predstavlja sponu između okruženja i vašeg ličnog prostora. Mnogi ljudi su našli zadovoljstvo na terasi posmatrajući zvezdano nebo ili osluškujući zvukove svog naselja.

Veličina terase utiče na naš doživljaj, uređenje i održavanje iste. Daleko od toga da terase manjih dimenzija gube svoju čar. Samo je bitno imati dobru viziju i još bolje je sprovesti u delo. Svaka terasa obogaćuje dom za po još jedan kutak mira. Naravno, ukoliko je terasa prostranija, možete je opremiti sa više komada nameštaja. Fenjeri, tenda, taburei, pleteni stočić i nekoliko saksija su ponekad sve što vam je potrebno da oformite duh svoje terase. Mirisni štapići, staklena vaza sa cvećem, šareni podmetači i novine doprinose svežini i stilu terase.

Mimo garniture i dodatih suvenira i dekoracija, srž svake terase čini konstrukcija. Dezen podnih pločica, oblik terase kao i njena ograda čine osnovu celokupnog izgleda. Ograde na terasi imaju veliku bezbednosnu i estetsku ulogu. Oivičenjem terase ograde pružaju neophodnu stabilsnot i bezbednost boravka na istoj. Prilikom ugradnje ograde neophodno je da imamo u vidu potrebnu visinu, ponovo, radi bezbednosti.

Ograde na terasi mogu biti betonske, drvene, metalne i staklene. Svaka od ovih vrsta ograda ima mali milion podvarijanti. S obzirom da su ograde na terasi dugotrajni inventar, treba pametno odlučiti koji model je najpogodniji za vas. Poslednjih godina akcenat se stavlja na ograde sa što manje zatvorenosti, tako da ograde od betona nisu najomiljenije. Metalne ograde sa dodatnim ukrasima, kao i drvene, omogućavaju veću prostranost i prozračnost.

Međutim, ni jedan tip ograde ne ulepšava vašu terasu kao staklene ograde. Odavno je poznato da staklo čini prostor vizualno većim. Staklena ograda omogućava veći pristup prirodne svetlosti vašoj terasi, kao i bolji pogled na zajednicu u kojoj živite. Staklene ograde na terasi mogu se izrađivati od kaljenog, laminiranog, savijenog, matiranog i bojenog stakla. Postavljanjem ovih ograda postižete moderan i luksuzan izgled u samo par koraka.

Mali nosači i okovi za ograde u raznim modelima će vašu novu terasu učiniti posebnom. Ove ograde se uglavnom prave od kaljenog stakla, ali, međutim, velika potražnja se javlja i za savijenim staklom. Savijeno staklo je idealno rešenje za balkone i terase u polukružnom obliku.

Sa staklenim ogradama održavanje terase nikad nije bilo prostije. Staklo možete prebrisati bilo kojim sredstvom za čišćenje staklenih površina. Muzgavi delovi od nanete prašine vetrom i ostaci kapljica kiše nestaju za tren oka. Prozirnim staklima čak ste i vašem saksijskom cveću zasigurno obezbedili neophodnu sunčevu svetlost.

U bilo kom godišnjem dobu vi možete naći svoje zadovoljstvo na terasi. Letnjim danima svež vazduh i lagani povetarac pružiće vam potrebnu snagu, a zimi ušuškanost u omiljeno ćebe i šolja toplog čaja je sve što vam je potrebno da nađete svoj mir. Terase su tu da vam pruže beg od zatvorenih soba i spoljašnjeg sveta. Nedopustite da vam loše uređenje terase pokvari čari boravka na istoj.