Staklena vrata

Početna / Blog / Staklena vrata


Jedan od neizostavnih elemenata svakog doma jesu vrata koja su se pojavila paralelno sa životnim prostorom. Prvobitna uloga vrata jeste da zaštiti dom, a potom i da pregradi prostor, odnosno odvoji prostorije. U početku su to bila vrata od drveta, s obzirom na to da je to bio nadostupniji materijal te se sve pravilo od njega. Vremenom su vrata dobijala i na estetici te su danas to elementi prijemčivi na pogled koji su zadržili i  zaštitnu ulogu u domu. 


Unutrašnja, spoljna, balkonska vrata

Kako se životni prostor povećavao dimenziono, tako se i broj vrata povećao unutar njega. S tim u vezi se danas vrata mogu podeliti u nekoliko kolona u zavisnosti od toga gde se nalaze u domu. Ulazna, unutrašnja sobna, balkonska, spoljašnja pomenimo samo one najpoznatije. Druga podela bi mogla biti napravljena na osnovu materijala od kojeg se prave. Tu imamo vrata od PVC stolarije, ALU stolarije ili drveta, a u poslednje vreme je sve više i onih koji se odlučuju za staklena vrata. 


Staklena vrata – simbol unikatnosti i luksuza

U pitanju je model koji sve više dobija na popularnosti jer unosi eleganciju, jedinstvenost i unikatnost u prostoriju. Staklo jeste materijal koji je oduvek bio simbol luksuza. U početku su se pravili sitni detalji u domu poput vaza ili kuhinjskih površina da bi vremenom to prešlo na viši stadijum. 

Staklena vrata su se u početku mogla videti isključivo u kupatilu u funkciji vrata za tuš kabine, danas se i druge prostorije odvajaju vratima pravljenim od ovog materijala. Kuhinja od trpezarije, dnevna soba od balkona, kuhinja od dnevne sobe, samo su neki od primera gde staklena vrata odvajaju prostorije. Pored običnog stakla, na tržištu se mogu naći i stakla u boji i matirana stakla sa tehničkim detaljima, što će vaš dom dodatno učiniti unikatnijim. 


Jednokrilna staklena vrata su u modi

Za one koji su ljubitelji minimalističkog stila, tu su i jednokrilna staklena vrata koja se svrstavaju u neobične dodatke. Ono što ih posebno čini popularnim i traženim jeste što su praktična, jer uglavnom propuštaju svetslost te ćete imati i prirodno svetlo u prostoriji. 


Klizna vrata sve popularnija

Sve više se traže i klizna staklena vrata koja se postavljaju od poda do plafona. Funkcionišu tako što klize po takozvanim šinama. I u okviru njih ima nekoliko različitih opcija. Tako se mogu naći staklena vrata ispeskarena sa obe strane što omogućuje potpunu privatnost. Sa druge strane svaki prostor čine znatno otvorenijim. Treća karakteristika koja im ide u prilog jeste i mogućnost kombinovanja sa svim stilovima, što znači da ih lako možete uklopiti sa ostatkom enterijera bez poteškoća. 


Staklena vrata u poslovnom prostoru

Uređenje poslovnog prostora doživelo je nekoliko promena. Dok su ranije to bila skučeni prostori u kojima su uglavnom dominirali papiri, velike fascikle, drveni nameštaj, gde su se osobe jedva kretale, danas su to znatno prostranije kancelarije. Jedna od promena jeste i postavljanje staklenih vrata. Pored funkcionalnosti tu je i ta estetska strana koja sve više igra važnu ulogu u svetu biznisa. Taj prvi utisak je jako važan, jer upravo na osnovu tog nekog prvog utiska klijenti stvaraju sliku o vama i vašem poslu. 

Staklena vrata se sve više postavljaju i u uslužnim objektima, posebno kada se odvajaju bašta i unutrašnje prostorije. U ovom slučaju uglavnom se postavljaju klizna staklena vrata. 

Staklena vrata su detalj kojim ćete upotpuniti svoj prostor na jedinstven i moderan način, pružajući mu lični pečat – od stambenih do poslovnih prostorija.