Pregradni zid od stakla

Početna / Blog / Pregradni zid od stakla


Dešava se da nam se ne dopada uvek raspored prostorija u domu.  Da bi smo ostvarili željeni raspored i organizaciju potrebno pregraditi ili srušiti već postojeće zidove, što je dodatni posao. U poslednjih nekoliko godina sve je više onih koji se odlučuju na ovaj korak. Pitanja koja se nameću jeste na koji način to učiniti i za koji materijal se odlučiti. Ono što je važno pomenuti jeste da se treba konsultvovati sa stručnjacima pre samog pregrađivanja. To je proces koji se ne može tek tako izvesti. Potrebno je proveriti da li se može uraditi pregrađivanje na tom mestu ili će narušiti koncept samog stana ili kuće.  

Još su Drevni Kinezi koristili preklopne zidove i pomične pregrade za razdvajanje prostorija, čime se pokazivao ukus domaćina za umetnošću. U Evropi je praksa korišćenja ovih elemenata krenula negde u 18. i 19. veku . Njihova funkcija je bila dekorativne prirode jer su se uglavnom nalazili u prostorijama koje su koristile dame za presvlačenje. Njihovim postavljanjem stvarala se privatnost. Imamo preklopne pregrade i danas koje se koriste za pregrađivanje ali su uglavnom lagane i lako se premeštaju.  

Pregrade se danas mogu  izraditi od različitih materijala što pruža opciju biranja, tako da svako može pronaći ono što mu odgovara. Praksa je pokazala da se uglavnom dnevna soba deli na dve sobe ili je kuhinja koja se ta razdvaja pregradnim zidovima, mada to ne znači da je uvek tako.  


Pregradni zidovi od stakla – modern rešenje

Jedno od modernijih i popularnijih rešenaj jesu pregradni zidovi od staklene opeke. Ovim pregradama se odvaja prostor ali se na neki način celina ipak povezuje zahvaljujući transpraretnošću stakla. Pregradni zidovi od stakla unose otmenost i eleganciju. Prostor dobija aktraktivni vizuelni utisak te će svako primetiti po ulasku u prostoriju, jer stalni sjaj stakla unosi i određeni stepen vedrine prostorije. 

Jedna od glavnih prednosti u odnosu na zidne pregrade jeste održavanje. Dok bi zidne pregrade trebalo redovno krečiti što opet iziskuje novac i vreme, kod staklenih pregrada dovoljno je da ih samo obrišete sredstvom za stakla.  Postoje različite vrste stakla. Tako imate peskirano koje nije provodino, a opet imate i one modele sa nekim određenim reljefom. Tu je i obično staklo koje posle možete ukrasiti i upotpuniti nekim nalepnicima sa jedne ili druge strane u zavisnosti od toga kakav vam je ostatak enterijera.  

Pregradni zidovi u kafićima i kancelarijama

Pregradni zidovi od stakla nisu isključivo vezani za stambene prostore, te se mogu videti i u poslovnim prostorijama ali i uslužnim objektima poput restorana i kafića, čime se unosi određena doza ozbiljnosti posebno u kancelarijama. Pregraivanje prostorija zidovima od stakla postiže se ozbiljnost, elegancija čime se šalje pozitivna poruka potencijalnim klijentima. U poslednjih nekoliko godina pregradni zidovi od stakla dobijaju na popularnosti, jedan od razloga svakako jeste trajanje stakla ali i činjenica da je to materijal koji nikada ne izlazi iz mode. Jedino što bi moglo da se kaže u negativnom kontekstu jeste što u poređenju sa drugim materijalima, staklo malo skuplje zbog čega neki odustaju od njega. 


Paravni kao jednostavnije rešenje

Jeftinija varijanta jesu jednostavni paravani. U pitanju su samostojeći paravani koji mogu biti sa drvenim  ili platnenim zidovima, što opet zavisi od ukusa ali i enterijera. Tu si takozvani paneli od pirinčanog papira kojim se unosti kultura Dalekog Istoka. Savetuje se da se ovi paneli postavljaju u potkrovljima jer će efekat biti jači i efektniji. 

Gipsani zidovi klasično rešenje 

Naravno, tu si i klasični gipsani pregradni zidovi koji  ukoliko se postave na pravi način mogu nositi viseće elemente poput polica. Ovi zidovi mogu imati jednostruku ili dvostruku konstrukciju te se mogu obložiti sa jednom ili dve gipskartonske ploče. Bolje je da se stave dva sloja, jer se dobija zid sličan onom od opeke plus se može montirati na svaku podnu podlogu. Neki sumnjaju u zvučnu izolaciju ali se i to može rešiti ukoliko se nalepi traka za zvučnu izolaciju između zida i poda i zida i tavanice. 

Budite kreativni – police za knjige u funkciji pregradnog zida

Pregrade se takođe mogu improvizovati te polica za knjige može itekako poslužiti kao odličan zid kojim se razdvajaju dve prostorije. Još jedna od alternativa koja može poslužiti jesu panel zavese koje su pričvršćene na plafon. 

Imate veliku prostoriju i shvatili ste da bi bilo bolje da je podelite na dve. Razmislite šta želite da postignete  i odlučite se za onaj pregradni zid koji će na najbolji mogući način doprineti da se to i ostvari.