Održavanje stakla

Početna / Blog / Održavanje stakla

U mnogim ljubavnim poezijama duša se smatrala krhkom i lomljivom, ujedno čistom i osetljivom. Zbog toga se koristilo poređenje sa staklom. Lepota stakla ogleda se u njegovoj jedinstvenoj strukturi i jednostavnom uklapapanju u bilo koji enterijer ili eksterijer. Korišćenjem stakla u uređejnu oplemenjujete izgled bilo kojeg doma, restorana ili terase.

Staklo predstavlja neorganski čvrsti materijal koji je obično proziran ili prozračan. On je tvrd, lomljiv i nepropusan za prirodne elemente. Staklo se od davnina pretvara u praktične i dekorativne predmete i još uvek je veoma važan materijal u izradi građevinskih objekata, sredstava telekomunikacije, proizvoda opšte upotrebe i sl. Izrađen je hlađenjem rastopljenih sastojaka, poput peska silicijuma, potrebnom brzinom kako bi se sprečio nastanak vidljivih kristala.

Kaljeno staklo je vrsta sigurnosnog stakla koje se obrađuje kontrolisanim termičkim ili hemijskim tretmanima da bi se povećala njegova čvrstoća u poređenju sa normalnim staklom. Kaljenje vanjske površine stvara kompresiju i unutrašnju napetost. Takvi naponi uzrokuju da, kad se razbije, staklo ne rasprsne na hiljadu nazubljenih komada, kao što je slučaj sa žarenim staklom. Kaljeno staklo, zbog visokog stepena otpornosti na fizička oštećenja i visoke temperature, najčešće se koristi za izradu staklenih tuš kabina, ograda, obloga i ogledala. Koristi se čak i u izradi rerni, nosača frižidera, maski za ronjenje, ekrana mobilnih telefona, aparata za kafu i, naravno, prozora.

Međutim, bez obzira da li staklo koristite u eksterijeru ili enterijeru, želite da ostane besprekornog izgleda. Stako je ponosni predstavnik modernizma. Svojom jednostavnošću, autentičnošću, srazmernošću i čistoćom, staklo sadrži sve osobine karakteristične za ovaj stil. Kako bi ono ostalo čisto, glatko i prozirno, neophodno mu je redovno čišćenje.

Većina ljudi, pogotovo ona nekolicina koja ovo ne radi često niti marljivo, smatra da se održavanje stakla vrši sa dva proizvoda u dva pokreta. Svako ko ima oko za detalje i besprekornost, zna da rezultati nisu tako lako dostižni. Najzastupljeniji metod čišćenja staklenih površina jeste pomoću bilo kojeg srestva za čišćenje stakla i magične krpe. Ova sredstva imaju izuzetno jaka svojstva koja su i te kako efikasna u skidanju prašine i prljavštine. Uvek možete da birate između onih sa mirisom citrusnog voća, osvežavajuće jabuke ili neutralnog mirisa. Takođe vam se nudi pregršt različitih proizvođača i sigurno ćete naći sredstvo za staklo koje će za vas postati broj jedan. Problem sa ovim načinom čišćenja jeste u tome što na površini stakla uvek ostaju neke čestice prašine ili se nove zalepe za tili čas. Uz to, ako niste toliko uporni ili spretni sa brisanjem stakla, ono će sigurno ostati muzgavo ili će se stvoriti efekat kao da je zamagljeno.

Jedan od načina da se rešite svih nečistoća i pružite sebi blistav pogled kroz staklenu površinu jeste upotreba novina. Potrebno je koristiti dnevne, štampane novine. Nakon što ste očistili staklo na uobičajen način, listom dnevnih novina pređite preko istog. Ono će pokupiti sve sitne čestice koje su ostale na staklu i njegov izgled dovesti do besprekornosti.

Ukoliko ste pristalica prirodnih preparata, mešavina vode i sirćeta je sve što vam je potrebno. Ovu tečnot pravite sa 1l vode i 250ml sirćeta. Možete dodati limunovog soka koji će pružiti osvežavajuć, eterični miris. Novine možete koristiti i nakon brisanja staklenih površina ovim sredstvom.

Bilo da je reč o staklu u tuš kabini, na balkonu ili oko stepenica, njegova prednost je u odrazu. Odraz svedoči o njegovoj čistoći i jedinstvenosti. Montiranjem staklenih elemenata u vašem domu uraditi ste pravu stvar, ali njegovim održavanjem uradili ste najbolju.